Zene Megrendelés Irodalom Hangköltészet Gázló Dalszövegek Vendégkönyv Ismeretlen művészek KépzőművészetÚjdonságok

MÉREI ANITA

"1997-2001-ig az ELTE Bölcsészettudományi Karának nyelvészet és humánökológia szakos hallgatója voltam. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2006-ban szereztem diplomát képgrafika és vizuális nevelőtanár szakon. Elsősorban fa- és linómetszéssel foglalkozom és nagy örömömet lelem illusztrációk készítésében, legyen az tusrajz, akvarell vagy színes ceruza. A linómetszést és más grafikai eljárást itthoni egyetemi tanulmányaim alatt sajátítottam el. Emellett alkalmam nyílott megismerkedni a hagyományos japán fametszéssel és nyomtatással. Tudásomat két mesternek köszönhetem (Fukuda és Yamaguchi mester, röviden Kobo Yuu- műhely, Tokyo) illetve részt vettem a Tokyo-i Képzőművészeti Egyetem fametsző kurzusán is. Hazánkban talán az egyetlen vagyok, aki ezzel a technikával alkot és arra törekszem, hogy nálunk is meghonosítsam ezt a festészet és sokszorosító grafika határmezsgyéjén mozgó különleges művészeti eljárást.
Jelenleg azt kutatom, hogy az itthon rendelkezésre álló anyagokkal hogyan lehet ezt megvalósítani. A keleti fametszés nagymértékben különbözik az európai fametszéstől. Más alapanyagokat, más eszközöket használ (kefék; cápabőr; fadúcok anyaga; metszőkések formája; bambusz nyomtatókorong: mivel a nyomtatás kézzel történik; vizes alapú, növényi eredetű festék, ...), és más a művészi hozzáállás is. Még az éghajlat, az időjárás is befolyásolja a születendő mű létrejöttét. Az egész eljárás összetettsége nagy odafigyelést igényel, a fametsző lelkületét szertartásra "kényszeríti", vagy inkább bíztatja."

A ravasz rókácska (Janacek opera)AmeyokoBarátlakásBetlehemBűvös körDrótszamárÉletképekÉrintésGólyalábasokGyimesi táj 1.Gyimesi táj 2.Gyimesi táj 3.Ha vihar jő a magasbólKerekes madarak - üzenetKörtepárLeonardoMadárkaMadártotem IMadártotem IIMejiroMonostoriSkarabeusSzerelemSzt.Ferenc imaSzt.György ölő sárkány