Zene Megrendelés Irodalom Hangköltészet Gázló Dalszövegek Vendégkönyv Ismeretlen művészek KépzőművészetÚjdonságok

Gázló

Kovács Gábor: Folyékony arany

Valamikor réges-régen élt valahol a világon egy nagy tudós, ki éveken át azon dolgozott, hogy felfedezze az aranycsinálás titkát. Hogy zavartalanul dolgozhasson, kertjében épített magának egy kunyhót és abban kutatta az alkímia titkait látástól vakulásig. Abban a hitben dolgozott, hogy az arany mindenekfelett boldogít, és ha felfedezi a bölcsek kövét, nemcsak meggazdagszik, de az emberiségnek is jótevője is lesz.
Egy alkalommal a felesége ebédet hozott neki régi könyvekkel és titokzatos készülékekkel felszerelt odújába. A tudós gyorsan elfogyasztotta az ebédet és a maradék kenyeret a sarokba álló vizesedénybe öntötte, majd ismét munkájába mélyedt. Napokkal később különös illat csapta meg az orrát és annak eredetét kutatva felfedezte, hogy ez a kellemes szag az edénybe öntött erjedésnek indult kenyérmaradékból száll fel. A zavaros folyadék pezsgése felkeltette érdeklődését és hozzálátott a különös tünemény okának kiderítéséhez. Hosszú ideig tartó fáradozásának végén felfedte a titkot és munkájának gyümölcse egy pompás, szívet-lelket melengető, tápláló folyadék lett: a sör. Mikor megkóstolta úgy érezte a különös italtól gondjai eloszlanak, életereje visszatér.
- Aranyat ugyan nem tudtam csinálni, de fáradozásom mégsem volt meddő! - kiáltott fel - Olyan italt tudok főzni, mely vigaszára lesz az emberiségnek.
Anélkül, hogy a fenti történet hitelessége mellett kardoskodnánk, felhívjuk a figyelmet arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a tudós felfedezése révén állítólag majd' olyan gazdaggá lett, mintha valóban az aranycsinálás titkát fedezte volna fel.
Mindebből persze semmi tanulság nem származik, legfeljebb azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a nagy felfedezések úgy születnek, ahogy Kolumbus fedezte fel Amerikát: véletlenül. Mindez persze azt is bizonyítja, hogy tudásunk a világról, bizony nagyon is véges.
Név:


Üzenet:

Mi Magyaroszág fővárosa? Kérem kisbetűket használjon!
(A SPAM levelek kiszűrése miatt szükséges.)Kami | 2006.04.07. 12:52:02
Köszönöm, ezt nem hagyom ki, és fel is hívnálak, ha kapcsolható lennél.
Kovi | 2006.03.16. 07:34:16
Kamika, hányszor mondjam, hogy nem szabad csúnyán beszélni. A mese benne van az eljövetel című Tóta W. Árpád könyvben, ha felhívsz felolvasom neked!
Kami | 2006.01.13. 22:09:10
Kovi, a Szakálka királyos mesét is írd le! Tudod, aminek a végén azt kiabálják, hogy szarevő, szarevő! :-)
Dani | 2005.11.01. 15:55:41
Elég érdekes, tényleg elég keveset tudnuk sokmindenről.